Last minute

A last minute a 90-es évek nagy csalása volt, ezért ma a last minute kifejezés végre elfoglalta méltó helyét ott, ahová való: a marketingesek “egyetlen szó sem azt jelenti, amit jelent” szókincsében.

A last minute utak valójában olyan utak voltak, amelyeket megpróbáltak értékesíteni a bajban levő utazási irodák és szállodák, hogy még az utolsó pillanatban is legomboljanak a szerencsétlen vendégekről valamennyi pénzt.

Miért vagyunk ennyire negatívak?

Elég sok időt töltöttünk már a turisztikai szakmában ahhoz, hogy tudjuk, miről szól a “last minute ciprusi utazások olcsón” szlogen. A levezetésből mindenki megértheti, hogy miért képtelenség ma Ciprusra last minute helyet foglalni.

Mi a last minute, és mit adunk helyette?

A last minute értékesítés lényege, hogy eladjuk a szabad kapacitásunkat, mégpedig az utolsó pillanatban: ha van egy szabad szoba augusztus 25-től, akkor a szálloda – mondjuk – júliusban elkezdi levinni az eredeti árait, hogy a szoba ne maradjon üresen. Ez világos, nem lenne benne semmilyen kivetnivaló, a fapados repülőjegyek ugyanígy működnek, de jó példa a kifutó kollekciók kisöprése a divatüzletekből év vagy szezon végén és így tovább. Azonban fontoljuk meg a last minute utak keresése közben a következőket: hallott már valaki olyanról, hogy a budapesti Kempinski Hotelben last minute szobákat kínálnak? Vagy hogy Keszthelyen, Balatonfüreden és így tovább hatalmas “last minute” árakkal várják a vendégeket a legjobb hotelek? Ugye, hogy nem. Mert ha valahol van szabad hely, és nem veszik ki, akkor annak oka van. Olyan ez, mint a használtautós hirdetés: ha egy autó hihetetlenül olcsó, mégsem viszi el senki hónapokon át, annak oka van. Akkor fordítsuk ezt át last minute ciprusi utakra: ott van egy szállodai szoba vagy apartman, és senki nem akar beköltözni hónapokon át. Gyanús? Persze, hogy gyanús!

Akkor hogyan kerüljük el az ilyen helyeket és helyzeteket? Foglaljunk előre. Last minute helyett legyünk first minute-ek, vagyis foglaljunk az első percben. Ha tudjuk, hogy jövőre Ciprusra szeretnénk menni, és a munkahelyünkön nagyjából minden évben ugyanakkor van szabadság (vagy kötetlen munkaidőnk van stb.), akkor foglaljuk le a helyeket mielőbb. Jelen sorok írója az előbb tett egy próbát: három apartmanhotelt is megnézett 10 hónapra előre, és már csak egy-egy szabad apartman volt a kiválasztott hét napra. Ugye mondani sem kell, hogy ez mit jelent? Ön hova ülne be szívesebben? Ahol egyetlen vendég sincs az étteremben, és csak lézengenek a pincérek, vagy amelyik tele van?

Nem kell tovább magyaráznunk: komoly hely nem ad last minute szállást, mert nincs rá szüksége. A last minute vagy csalás (mert valójában nem olcsóbb, csak így hirdeti magát – ki tudja, mennyi volt hét hónappal azelőtt egy szoba lefoglalása…), vagy kompromisszum. Ne akarjunk kompromisszumot kötni a szolgáltatások, a környezet vagy bármi más tekintetében. Miután honlapunk látogatói kikeresik, hogy hova szeretnének menni, forduljanak hozzánk minél előbb, és foglaljuk le minél hamarabb az adott szobát vagy apartmant. Így biztosan nem kell last minute gondolkodni, és fejfájások közepette gondolni a jövő évi ciprusi vakációra.