Közlekedés

Két fontos tudnivaló van.

  1. Ciprusra csak repülővel lehet bejutni, komppal nem. Tehát saját autónkkal nem fogunk tudni járni a szigeten.
  2. Ez nem baj, ugyanis Ciprus az angol mintát követi, és az út bal oldalán mennek, tehát a balkormányos autóink csak problémát jelentenének.

Nézzünk néhány további tudnivalót. Ezeket nem kell fejben tartanunk, ha betartjuk a ciprusi közlekedési szabályokat:
A büntetést nem lehet helyben kiegyenlíteni. A rendőr kiállít egy jegyet, amelyet személyesen befizethetünk egy kapitányságon vagy online. Ha jól tudunk görögül és ki akarjuk próbálni a ciprusi jogi ismereteinket, utasítsuk vissza a büntetést. Ilyen esetben bírósági tárgyalás lesz az ügyből.

Cipruson vezethetünk akkor is, ha alkohol van a vérünkben – pontosabban a kilégzett levegőben. 22 mikrogramm/100 milliliter levegő a tűréshatár.

Cipruson is tilos az autóban vezetés közben mobiltelefonálni, dohányozni kiskorú jelenlétében az autóban, enni vagy inni vezetés közben (!). Be kell csatolni az övet, és ne akasszunk semmit a szélvédő mögé. Természetesen mindig legyen nálunk forgalmi, jogosítvány.

Ha motorozunk, viseljünk sisakot, ne vezessünk veszélyesen vagy felelőtlenül, kapcsoljuk fel a lámpát és mindig indexeljünk.

A közlekedési szabályokat egyébként meglehetősen szabadon értelmezik, és tőlünk délre mindenhol jellemző. Ciprus nagyjából Görögországra hasonlít, a sávok és a sebességhatárok inkább tájékoztatnak, mint szabályoznak. Senkit sem buzdítunk ugyanakkor arra, hogy vezessen nyugodtan és bátran, ahogyan kedve tartja. Mert ha saját autónkkal megyünk, lehet, hogy a rendőrök elnézőbbek és csak figyelmeztetik a “hülye turistát”, de mivel Cipruson ciprusi rendszámú autó lesz nálunk, a rendőrök teljes szigorral fognak lesújtani ránk.