Időjárás

Nem igaz, hogy Cipruson egész évben nyár van, de áprilistól novemberig nagyon kellemes az idő (decemberben is lehet 22-23 fok).

Mivel fontos lehet, hogy mikor milyen időjárás várja a nyaralókat, röviden bemutatjuk, melyik évszakban mire számítsunk a tengerparton és a belső területeken.

A Földközi-tenger partján lényegében ismeretlen a fagy, ilyen délre eső szélességi körön, mint Ciprus, amúgy is teljes képtelenség lenne, hogy télen fagyok legyenek. Decemberben, mint fent említettük, 22-23 fok van, januárban valamivel 20 fok alá esik a hőmérséklet, ez nagyjából februárban is így van.

Tél

Ha valaki a leghidegebb (van ennek a szónak értelme ilyen környezetben?) hónapokban látogat a szigetre, a víz 16-20 fokos lesz. Észak-németek és svédek ilyenkor vidáman fürdenek, de mi inkább csak a szánkat tátsunk a 23 fokos januárban “hidegben”.
A Troodosz-hegységben, amely 1952 méterig magasodik, télen 0 és +7 fok között van a hőmérséklet, és a hegységben vannak hóborította területek – vagyis télen Cipruson síelni lehet.

Tavasz (majdnem nyár)

Tavasszal elkezd felfelé araszolni a hőmérséklet, és már márciusban kellemes nyaralóidő van: akár 25 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Áprilisban a 28–30 fok (áprilisban!) sem elképzelhetetlen, a tenger viszont csak 18–20 fokos. Május aztán lényegében már főszezon: a tenger május végén már 24 fokos, a levegő hőmérséklete 24–30 Celsius között alakul. (A hegységben márciusban 17, májusban 27 fok van.)

Nyár (nagyon nyár)

Ha valaki nem szereti a hőséget, de nyáron akar nyaralni, akkor az augusztust és a július hagyja ki. Ebben a két hónapban (és különösen augusztusban) éjjel sem nagyon megy 22 fok alá a hőmérséklet, nappal pedig ritka, ha harminc foknál hűvösebb van. Azt mondani sem kell, hogy a parton a csapadék mennyisége májusban még elérheti az éppen mérhető szintet, de nyáron NULLA milliméter. (Hegyvidék: 25–28 fok egész nyáron.)

Ősz (valójában nyár)

Az ősz a ciprusi parton (és a szárazföldön) a turisták miatt minden évben elmarad. Lényegében semmi különbség nincs az augusztusi és a szeptemberi időjárás között. Éjjel 20 fok a minimum, nappal pedig 30 – szintén a minimum. Eső nincs. Októberben lassan (LASSAN) hűlni kezd az idő, de attól ne féljünk, hogy ha elkeverték a csomagjainkat a reptéren, egy papucs és egy fürdőgatya nem lesz elég az októberi hidegben: éjjel 15–20 fok van, nappal pedig 25–32. (Utóbbi számot ízlelgessük: 32 fok októberben.) Novemberben az unalmas estéken a ciprióták közelebb húzódnak a kandallóikhoz, mivel éjjel már csak 10–16 fok van, de ha nappal nem éri el a levegő hőmérséklete a 20 fokot, azt fel kell írni valahova, mert negatív rekordnak számít. A jellemző nappali hőmérséklet a partvidéken és beljebb 24–25 Celsius. (A hegyekben sem kell begyújtani a kályhába: októberben 1380 méter magasan (!) 20 fok az átlag.)

Végül egy érdekes kérdés

Hogyan lehet ezt kibírni? Úgy, hogy a tenger mellett minden kicsit más. Valóban 40 fok van, a tenger is 27 fokos júliustól szeptemberig, de aki járt már mediterrán tengerparton, az tudja, hogy a szél mozgása miatt a rettentő hőség nem is olyan rettentő. Ha valaki megriad a brutális hőmérsékletektől, annak felhívjuk a figyelmét, hogy Ciprus súlyosan klimatizált ország. A tenger hűtő hatása mellett tehát a klímagépek hatása is érvényesül. Naptej és mindenféle bőrvédő kenceficék nélkül azért ne menjünk ki a partra, és a szárazföld belsejében lehetnek halálközeli élményeink egy átsétált augusztusi nap után, de a meleg ellen is lehet védekezni.

A helyiek például nappal semmit sem csinálnak, és este kezdődik az élet. 22 órakor a kisgyerekek játszanak és sétálnak utcán, az éttermek tele vannak, míg “rendes” munkaidőben, tehát nap közben a tengerparti településeken teljesen leáll az élet. Szóval visszatérve az első kérdésre: olvadjunk be. Vegyük fel a ciprusi életstílust. Aki még nem járt Görögországban vagy Cipruson, azt megnyugtatjuk: két nap után fel fogja venni az ottani tempót, a haza utazás után pedig nagyon hiányozni fog az a lazaság, kényelmesség, amit ott tapasztalunk.