Ciprus

A megfelelő menüpontokban már többször szó esett Ciprus 9000 éves történeti múltjáról és természeti csodáiról. Bemutattuk az éghajlatát, a közlekedését, az életstílusát. Ebben a menüpontban egy kicsit összeszedettebben próbáljuk bemutatni ezt a gyönyörű szigetet.

Kezdjük azzal, hogy Észak-Ciprus lényegében önálló állam, bár Törökország kivételével a világ egyetlen országa sem ismeri el. A török–görög teljes terület mindössze 9251 km2, a teljes lakosság pedig alig több mint egymillió fő – vagyis a sziget ebben a két tekintetben tized akkora, mint Magyarország.

A mi szempontunkból sajnálatos, hogy az egy főre jutó GDP-ben nem verünk rá tíz kört Ciprusra. Egyes adatok szerint a GDP/fő 30000 dollár körül van (a török részek nélkül), más adatok szerint 45000 dollár. Akárhogyan is számítjuk, ez bizony jóléti államra vall.

A következőkben a déli, görög országrészről lesz szó, hiszen ez a magyar (és általában a) turisták kizárólagos úti célja.
Aligha kell mondanunk, hogy az ország fő bevételi forrása az idegenforgalom. Azon belül is főleg a tengerparti települések termelnek elképesztő bevételeket, bár nem becsülhető le az ország történelmi öröksége sem.

Érdekesség, hogy Cipruson találták az első nyomát a macska háziasításának, mivel egy 9500 éves sírban egy embert és egy macskát temettek egymás mellé. A történelmi időkben a szigetet mindig a Földközi-tenger legerősebb hatalma tartotta kézben. A mükénéi görögök létesítettek először telepeket 3500 éve. Utánuk jöttek a föníciaiak, később az asszírok, majd az egyiptomiak, aztán a hatalmas perzsa birodalom. Nagy Sándor Kr. e. 333-ban hódoltatta a szigetet, utána ismét Egyiptom lett az úr, majd Iulius Caesar alatt, Kr. e. 58-ban a rómaiak.

Az elképesztő történelmi örökséget tovább színesítette a Bizánci Birodalom, majd Velence uralma. Később az Oszmán Birodalom hódította meg a szigetet – minket 1526-ban ért utol a végzet, a szigetet pedig 1570-ban hódították meg. Végül mégis mi jártunk jobban, mert Ciprusról a törököket csak 1878-ban, tehát Buda visszahódítása után majd’ 200 évvel sikerült kiűzni az országból.

A sziget brit protektorátus alá került, mígnem felajánlottak 1915-ban a görög királynak. Aki nem volt hajlandó belépni a háborúba a szigetért cserébe. Így végül a terület brit koronagyarmat lett, egészen 1960-ig, amikor is egy görög–török–ciprusi megállapodás keretében önállósodott. A görögök elsöprő többségben voltak (77%), nem csoda, hogy csatlakozni akartak az anyaországhoz (amellyel egyébként soha nem voltak egy állam). A törökök fenyegetve érezték magukat, ezért 1974-ben az északi területre bevonult a török hadsereg – és azóta is megszállás alatt tartja a területet.

A földrajzáról csak szigorúan az érdekességeket kiemelve: a Troodosz hegyen télen esik a hó, és síelni lehet. Miközben a tengerparton 20 fok van…

2010-ben a parton 46,6 fokot mértek – árnyékban… 2010 egyébként a hőmérsékleti rekordok éve volt. A Troodoszban 36 fokot is mértek, Larnakában pedig volt egy nap, amelyen 100%-os volt a páratartalom. Nem véletlenül jegyeztük meg, hogy aki nem bírja a hőséget, az kerülje el Ciprust augusztusban.