Nicosia panoráma képe

Nicosia és környéke

A következőkben felsorolt kirándulóhelyek mindegyike Nicosia 50 km-es köretében található.

Tamaszosz (20km)
Ez egy ősi városállam, mely egykor a rézbányászatra épült. Az ásatások során feltárták az Aphroditének ajánlott szentélyt és egy oltárt mely azonban laikus szemeknek nem sokat árulnak el, hiszen csupán egy térdig érő kőtörmeléknek tűnik. Ennél sokkal közkedveltebb látogatóhelyek az i.e. VI. századból való királysírok. A föld alatti sírokat úgy alakították ki mintha egy fából, vályogból és kőből készült lakóhely lenne, mennyezettel, párkányokkal , vakablakokkal díszítve. Az innen származó kőoroszlán és szfinxek a Ciprus Múzeumban láthatók.

Ajiosz Irakleidosz – zárda
Ebben a zárdában ma is apácák élnek és gondozzák az elbűvölő kertet. Ebben a mauzóleumban található Szent Iraklidiosz földi maradványai , aki ciprusi missziójában Pált és Barnabást kísérte. Ő volt Tamrosz első püspöke és bár elevenen elégették a hitetlenek, koponyája és kézcsontja megmaradt és egy díszes ereklyetartóban kincsként őrzik.

Maherasz-kolostor
A kolostor 887 méter magasan a Tródoszi-hegységben található. A nehéz terepen vezető útra kizárólag csoportok jelentkezhetnek. Belépődíj ugyan nincs , de az adományokat nagyra értékelik. A nehéz út azonban mindenképpen megéri mert felérve csodálatos látvány fogad minket. Maga a kolostor modern építmény, mert az eredeti zárda 1892-ben leégett. A legenda szerint égi sugallatra két szerzetes találta meg itt a XII. században a Mária –ikont, melyet Lukács evangélista festett.Ez még mindig megtekinthető a kolostorban.

Fikardu faluja
A falu figyelemre méltó erőfeszítéseket tesz a hagyományok megőrzése érdekében. Finoman színezett vályogból és terméskövekből álló házak, macskaköves utcák és ezek mind mind műemlékvédelem alatt állnak. Érdekesség, hogy a lakosság lélekszáma 1992-ben nem volt több mint 8 fő .Utunk végén két ma is múzeumként funkcionáló házat találunk egymás mellett. Egyik a Ktsziniorsz ház, másik pedig a Akhillesz Dimitri-ház. Ezekben autentikus régi bútorokat, szerszámokat,rokkát, szövőszéket illetve a régi életet bemutató fotókat láthatjuk.

És most kicsit nagyobbat lépünk és elékezünk a Nicosiától 50 kilométerre található Aszinu templomához, a Panajia Forviotisz- templomhoz. Belépődíjjal itt se kell számolnunk, bár az adományokat itt is előszeretettel fogadják. Egyszerű, okkersárga kövekből épült kis templom, mely egy valóságos bizánci művészeti galériának ad otthont.Az UNESCO a világörökség részének nyilvánította ki a XII-XIV .században készülteket.

Csodálatos a természeti környezet ls amibe csöppenünk és ha isten ne adja zárva találjuk a templomot csak menjünk vissza Nikitari falujába és a helyi pap segítséget nyújt nekünk aki a templom kulcsának az őrzője.