Famagustai kép

Famaguszta és környéke

A város a Zöld vonaltól északra fekszik, törökök által lakott terület. A sziget legnagyobb kikötővárosa volt az 1974-es török megszállásig, azóta a város nagyobb hányada lezárt katonai terület, tehát nem látogatható, valamint a kikötő sem üzemel.

Egy halászfalu helyén épült fel a város, ahol már i.e. 2. évezredben is kikötő volt. 1191-ben Lusignan fennhatóság alá került Famaguszta, ekkor indult meg a fejlődés a városban. Itt koronázták meg az uralkodókat Jeruzsálem királyává, persze mindemellett a Ciprusi király címet is viselték. A sorozatos bevándorlásoknak köszönhetően a város rohamosan fejlődött, nőtt a népessége, és hamarosan a térség egyik leggazdagabb városa lett. Nagy számban érkeztek görögök, örmények, majd 1291 után keresztény menekültek telepedtek le. A város fejlődését legjobban az befolyásolta, hogy a kelet-nyugati kereskedelem szempontjából nagyon fontos elhelyezkedésű kikötő volt. A genovaiak és a velenceiek számára is fontos kereskedelmi központ volt. A kereskedelem által gazdaggá vált település következménye a sok építészeti örökség. Viszálykodások, harcok sorát követően először genovai, majd velencei megszállás alá került a város. Majd az 1571-72-ben történt oszmán megszállás után ismét jelentős gazdasági és kulturális fejlődésen ment keresztül. Vallási iskolákat, fürdőket építettek a törökök a városban. A brit uralom idején nagyot fejlődött Famaguszta kikötője, valamint a város maga szintén.

A függetlenség kivívása után a város sokat profitált a turizmusból, a kereskedelemből és az átutazókból. Ezek feltételeit a famagusztai könnyűipar és a környék mezőgazdasága hivatott kielégíteni. A függetlenséget csak 1974-ig sikerült megőrizni, ugyanis ekkor került török fennhatóság alá a város. Ekkor mintha megállt volna az idő a városban, leálltak az építkezések, a szállodák tátonganak az ürességtől, az előtte felépült, modernnek számított kávézók, üzletek pusztulásnak indultak, a csodálatos tengerpart elnéptelenedett, valóságos szellemvárossá alakult át. A brit uralom idején fejlődésnek indult Varosha, a város legszebb, legmodernebb városrésze is kihalt, elhagyatott lett, ahol régebben olyan hírességek fordultak meg, mint Brigitte Bardot, Raquel Welch, Elizabeth Taylor és sorolhatnánk tovább. A török megszállást követően külön közigazgatási és külön turisztikai központja lett a térségnek.

Az elsőé Paralimni, az utóbbié pedig Ayia Napa lett, amelyek nagyot profitálnak ebből, mert a térség az egyik legfontosabb, legforgalmasabb és legkedveltebb turisztikai célpont lett Cipruson. Néhány nevezetességet azonban érdemes felkeresni, mert felejthetetlen élményben lesz részük, ilyen például a 14. században épült Szent Miklós katedrális, az Otello-torony és a Velencei erőd. Történtek próbálkozások a sziget újraegyesítésére, aminek következtében Famaguszta ismét a régi fényében tündökölhetne, ám sajnos ezek nem végződtek sikerrel. Mindez azonban ne vegye kedvét annak, aki Famagusztát is szeretné látni, mert a keleti parton van a városnak olyan része, ahol aranylóan homokos part, 4-5 csillagos szállodák saját medencével, kávézók várják az ide látogató turistákat. A vízi sportok kedvelőinek pedig valóságos paradicsom Famaguszta ezen része. A környéken található kolostorok, múzeumok, a környező falvak templomai pedig a kultúra iránt érdeklődőknek jelenthet csodálatos élményt. Valamint népszerű ennek a környéknek a népköltészete, amelynek versei a sziget legszebbjei közé tartoznak.

Vegye igénybe szolgáltatásunkat, és mi egy felejthetetlen nyaralást szervezünk Önnek Famagusztára és környékére. Csak az időpontot és a létszámot kell velünk közölnie, valamint hogy szállodában, apartmanban vagy valamelyik környező kis faluban szeretne megszállni.