Ciprus - zászló

Ciprus: a sziget bemutatása

Ciprus Szicíliát és Szardíniát követő legnagyobb szigete a Földközi-tengernek. Földrajzilag a sziget Ázsiához, míg kulturális és politikai szempontból Európához tartozik. Fővárosa Nicosia, ami a sziget közepén fekszik. Ez a város a világ utolsó megosztott fővárosa.

Nicosia mellett talán a legszebb és legkedveltebb városok: Limassol, Larnaca, Ayia Napa és Pafos. Ezek a helyek nem véletlenül tartoznak az előbb említett kategóriába.

Kedvcsinálóként szeretnénk bemutatni néhány mondatban Ciprus „gyöngyszemeit”.

A legtöbb turista Nagy-Britanniából érkezik, de számos ország utazóinak kedvelt úti célja a sziget, úgy mint Svédország, Németország, és nem elhanyagolható az ideérkező magyar pihenni vágyók száma sem.

Ciprus két részre tagolódását a Nicosián áthaladó Zöld vonal jelzi, amely mellett állandó a katonai készültség. Ciprusi és török csapatok, valamint ENSZ békefenntartók állomásoznak itt állandó jelleggel. Ez azonban nem zavarja a turistákat, sőt sokakat kifejezetten vonzanak az őrtornyok és az ellenőrzőpontok. Csodálatos történelmi emlékek találhatók a velencei fal által körbevett óvárosban. Múzeumok hosszú sora található Nicosiában: Helytörténeti Múzeum, a Püspöki Palotában megtekinthető Bizánci Múzeum, a Ciprusi Múzeum, a Török Etnográfiai Múzeum, és még sorolhatnánk tovább. Kihagyhatatlan látnivaló a Selimiye Mecset és a Szent János Katedrális, az Arabahmet Mecset, az Atatürk-tér és a csodálatos Mahmut Szultán Könyvtár.

A sziget legdélebbi pontján fekszik Limassol. Elhelyezkedése és Nicosiához mérhető nagysága miatt fontos szerepet tölt be a sziget életében. A homokos tengerpart, a pálmafák nagyon vonzóvá teszik a pihenni vágyók számára a várost, amely hamar elérhető távolságra van a fővárostól, Larnacától, Pafosztól és a Tróodosz-hegységtől, amelyen akár síelhetünk is egyet a tengerben való fürdés után. Limassol rendezvényekkel, fesztiválokkal és sportrendezvények sokaságával örvendezteti meg az idelátogatókat. Nevezetességeit is érdemes felkeresni, amelyek szintén elkápráztatják a turistákat. A teljesség igénye nélkül: az óváros, a Középkori vár, ahol Oroszlánszívű Richárd házasodott, a Régészeti Múzeum, az Öreg kikötő, mecsetek, állatkert. Limassoltól nem messze található a Kolossi vár és a Limassoli sóstó, amit más néven Akrotiri sóstóként is emlegetnek. Csodálatos környezet, ami közel tízezer flamingó költőhelye, azonban a látogatása korlátozott egy itt található katonai repülőtér közelsége miatt. Új nevezetesség a frissen megnyílt MARINA, ahol a fuel luxus érzékelhető a szigeten!

Várjuk kedves utazni vágyó látogatóinkat, bízunk benne, hogy sikerült felkelteni érdeklődésüket Ciprus iránt. Ne feledjék, nálunk mindent egy helyen elintézhetnek!