Itt is változik a klíma

A klímaváltozás Ciprust sem kerüli el

Az egész világon tapasztalható a klímaváltozás káros hatása, úgy az emberekre, mint az állatokra és a növényvilágra.

Nagymértékben változik a hőmérséklet, a növények és állatok a sarkok felé húzódnak, olvad a sarki jégtakaró, előbb virágba borulnak a növények, az emberiség pedig egyre több ennek betudható betegségben szenved vagy hal meg. A ciprusi hegyekben egyre magasabbra kell menni, hogy síelésre alkalmas helyet találjanak a téli sport szerelmesei. Cipruson a nyár egyre melegebb, a tél pedig enyhébb a mediterrán éghajlatra jellemzőnél. A szélsőséges időjárás egyre gyakoribb lesz azzal, hogy nő a globális felmelegedés. Gyakrabban számíthatunk felhőszakadásra, árvizekre, viharokra.

A hirtelen lezúduló esők következtében egyre több helyen árasztja el belvíz a művelés alatt álló területeket, ami a mezőgazdaságnak okoz nagy kárt. A globális felmelegedés az emberi szervezetre is felettébb káros hatással van. Az évszakok közötti átmenet megszűnése, az éjszakák és nappalok közötti nagy hőmérséklet különbség az érrendszeri betegségben szenvedőket viseli meg legjobban. Ezen belül is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a szívbetegek, mivel az ő szervezetük nehezebben alkalmazkodik a hirtelen időváltozáshoz. A szárazság kedvez a gomba spórák és a pollenek szaporodásának, minek következtében több lesz az asztmában és a szénanáthában szenvedő betegek száma. A kutatások szerint kétféle hatása van a klímaváltozásnak az egészségre.

Az egyik, amikor az időjárás közvetlen hatással van ránk, a másik pedig a közvetett hatással okozott betegségek kialakulása, amikor a környezeti változások következtében a víz vagy az élelmiszer okoz megbetegedést. A Cipruson nyaralóknak ilyen veszélyek elkerülésére szoktuk ajánlani a palackozott ásványvíz fogyasztását. Egy ugyancsak egészségkárosító hatás az ultraibolya sugárzás erősödése. Ennek lehet következménye a bőrrák és a szürkehályog kialakulása. Ahhoz, hogy ennek lehetőségét próbáljuk a minimumra csökkenteni, a legmagasabb faktorszámú naptejet vigyük magunkkal, de még így sem a legnagyobb hőségben induljunk fürdeni, mert a tenger kellemesen meleg késő délután és este fele is.

Ha mindenképpen csobbanni van kedvünk, akkor azt a szálloda vagy apartman medencéjében tegyük. Bárhova megyünk is, a napszemüveget sose hagyjuk otthon. Az itthoni időjárási viszonyok megváltozása miatt (egyre melegebb nyár, enyhébb tél) olyan növények is megtelepedhetnek, amelyek eddig csak a mediterrán és szubtrópusi vidékeken éltek, például az olajfa, citrus és a platán. A nálunk ismert parlagfű pedig észak fele húzódik, így arra már nem menekülhetünk előle.

Bízunk abban, hogy ezzel a rövidke figyelemfelhívással nem riasztottunk el senkit attól, hogy Cipruson keresse a pihenést, kikapcsolódást.